Ingemar Francisca



In 1967 word ik als tweede dochter geboren in Willemstad Curaçao. Mijn zus blijkt na twee jaar verstandelijk gehandicapt te zijn. Mijn moeder beslist op dat moment dat ze voor betere ontwikkelingskansen voor mijn zus, op haar 18 verjaardag naar Nederland zal verhuizen. Mijn ouders spreken vanaf dat bewuste moment alleen maar Nederlands met hun kinderen. Mijn moeder verhuist in 1980, volgens ‘planning’ naar Nederland. In 1981 verhuizen mijn broertje en ik met grote tegenzin, naar Nederland. Mijn vader blijft op het eiland wonen. Dit laat een diep litteken op mijn kinderziel achter.

Het positieve aan dit verhaal is dat het doorzettingsvermogen, de langetermijnvisie van mijn moeder, de harmonieuze instelling en de empathie van mijn vader, mij voor de rest van mijn leven beïnvloeden.

Mavo

Op mijn 16e jaar behaal ik mijn Mavodiploma en ik vind dat voldoende. Tegen het eind van mijn 10-jarige huwelijk, rond mijn 30ste, besef ik dat een Mavodiploma en een middelmatige beheersing van de Nederlands taal onvoldoende is om goed mee te komen op de arbeidsmarkt. Met een falend huwelijk, drie kleine kinderen van 7, 6 en 1,5 jaar, mijn Dikke van Dale en een abonnement op de Volkskrant zou ik bewijzen dat waar een wil is, ook een weg mogelijk is.

Echtscheiding en schulden

In 2002 was mijn echtscheiding definitief. Verdrietig, eenzaam, met een torenhoge schuld uit het huwelijk van 20.000 euro, een dosis lef, doorzettingsvermogen en ambitie schoolde ik me ondanks alle tegenslagen, in 4 jaar tijd tot HBO pedagoog en ben ik op éígen kracht in oktober 2010 schuldenvrij geworden.

Mijn weg omhoog

In de jaren die volgen, werk ik bij twee grote Welzijnsinstellingen in Amsterdam. Nog voordat ik mijn toelatingstoets voor pedagogiek doe, solliciteer ik op de functie kinderwerker en word aangenomen. Door mijn drive en ambitie groei ik door naar de functies pedagogische coach, leidinggevende en uiteindelijk Regiomanager. Naast leidinggeven, en het coachen van pedagogische medewerkers, begeleid ik ouders en kinderen met vragen over opvoeding en de ontwikkeling van het kind. Dit wil ik nog even gezegd hebben; vanaf mijn 19e werk ik met kinderen. Die kinderen en jongeren zijn nu allemaal volwassenen. Door in hen te investeren heb ik mijn passie gevonden. Dank jullie wel!

Geloven in het onmogelijke 

In november 2010 geef ik mijn baan als regiomanager bij de welzijnsinstelling op en wordt fulltime ondernemer. Het lijkt me voor de wind te gaan, totdat ik met een zakelijke wanbetaler te maken krijgt. Mijn creatieve ‘genie’ en doorzettingsvermogen worden opnieuw aangewakkerd. Ik slaag er weer in om kansen te zien en deze te benutten. Mijn verhaal is een verhaal van accepteren, loslaten, kracht herwinnen en geloven in het ‘onmogelijke’.

Initiatiefnemer Verzoendag 2014

Nadat ik de opleiding Familiemediator afrond, word ik in 2013 geïnspireerd om een verzoendag te organiseren, waarbij ik grootschalig vergeving en verzoening promoot. Mijn slagzin is; verzoening begint thuis, op het werk en in de samenleving. In totaal organiseer 3 verzoendagen (2014, 2015, 2017) en voer ik met samenwerkende mediators gratis verzoengesprekken in Nederland.

Vanwege mijn inspanningen ben ik genomineerd als finale kandidaat voor de juryprijs voor de titel Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2017 in Nederland.

Opleidingen (diploma's)

  • Bachelor Pedagogiek (opvoedondersteuning)
  • NMR Familiemediator
  • Kindercoach

Cursussen (met certificaat)

  • Harvard Onderhandelingen
  • Online Mediator

Registratie ICR coach register en ADR register.

Als Kindercoach en conflictcoach en sta ik ingeschreven in het INTERNATIONAL COACH REGISTER (ICR). Als Familiemediator en conflict navigator sta ik ingeschreven in het ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION (ADR) register.

ICR- en ADR register Certificaten